Lastiklerde Hız Sınırı

Lastiklerde Hız Sınırı

Oto Lastiklerde Hız Sınırı

Hız sembolü, bir lastiğin yük endeksi ile belirlenen azami yükte yapabileceği maksimum hızı ifade eder. Alttaki tabloda hız kodları ve km cinsinden karşılıkları verilmiştir.

Araç lastikleri değiştirilirken fiyatının daha uygun olmasından dolayı aracın orijinal lastiğinden daha düşük yük ve hız kodlu lastikler tercih edilebilmektedir. Ancak bu uygulama teknik olarak uygun değildir. Aracının orijinal lastiği ‘H’ (210 km/saat) olan bir sürücü lastiğini değiştirirken aracımla yüksek hızlara çıkmıyorum T (190km/saat) bana yeterli olur diyebilir, fakat araca daha düşük hız kodlu lastik takıldığı zaman lastik üzerine düşen termo dinamik basınç arttığından lastik daha fazla ısınır, lastiğin kimyasal olarak yapısı bozulur ve bu bozunma tehlikeli sonuçlar doğurabilir.

Kış lastiklerinde ve yedek lastiklerde bu hız kodları daha düşük olabilir. Bu gibi durumlarda lastiğin üzerinde yazan hız kodunu dikkate alarak bu hızı geçmemek gerekmektedir. Aracınızın lastiğini yenilerken sürüş güvenliği için aracınızın fabrika çıkışı lastik ebatlarına, oto lastik yük ve hız kodlarına dikkat etmekte fayda vardır.

www.otolastikci.com.tr

J

100 km/saat

K

110 km/saat

L

120 km/saat

M

130 km/saat

N

140 km/saat

P

150 km/saat

Q

160 km/saat

R

170 km/saat

S

180 km/saat

T

190 km/saat

U

200 km/saat

H

210 km/saat

V

240 km/saat

W

270 km/saat

Y

300 km/saat

ZR

240+ km/saat