Tüm siparişleriniz 1 (bir) iş günü içerisinde kargoda*
Eft / Havale Ödemelerinizde Ekstra %5 İndirim Fırsatı!
Sepettekiler Fiyat
Sepetinizde ürün yok
Lastik Ebatları |
---|
Lastik Ebatları |
---|
903 adet farklı Kış Lastikleri için fiyatlar listeleniyor.
Kış lastiği, zorlu kış şartları için üretilmiş, binek araçlar, yük araçları ve diğer araç türleri tarafından kış mevsiminde kullanılması gereken bir lastik türüdür. İngilizcede "Snow Tire" olarak geçen lastik grubu "Kar lastiği" olarak adlandırılsa da kar lastiği gibi ayrı bir lastik çeşidi yoktur. Türkiye gibi 4 mevsimin etkili olarak yaşandığı ülkelerde otomobil ve diğer taşıt türlerinin mevsimlere göre araç lastiği kullanması yol, sürüş ve trafik güvenliği açısından çok fazla önem taşımaktadır. Otomobil veya diğer taşıtlarda kullanılan yaz lastikleri, yaz mevsiminde gösterdiği yol tutuş performansını kış aylarında gösteremez. Bu da kış lastiklerinin neden tercih edilmesi gerektiği konusunda araç sürücülerini aydınlatmaktadır.
Kış lastiği, özellikle sıcaklıklar 7C'nin altında olduğunda kullanılması neredeyse güvenlik açısından şarttır. Kar veya buzlanmanın kolay olduğu bölgelerde seyahat eden sürücüler için özellikle tavsiye edilirler. Ayrıca, yoldaki güvenliğinizi artırırlar ve soğuk mevsimde daha yüksek verimlilikleri göz önüne alındığında uzun vadeli ekonomik tasarrufları temsil ederler.
Araç güvenliğini artırın, kış lastiği ile araç kullanmak çok daha güvenlidir. Özellikle kar yağışının fazlaca etkili olduğu bölgelerde yaşıyorsanız veya kayak, snowboard gibi kış sporlarına tutkuyla bağlıysanız kış lastiği kullanımına özen göstermelisiniz. Yaşadığınız yerde kar yağmasa bile, kauçuk bileşenleri düşük sıcaklıklara dayanacak şekilde hazırlanmadığından soğuk, yaz lastiklerine zarar verebilir. Düşük sıcaklıklarda sert fren yapmanız gerektiğinde, kış lastiği araç üzerinde daha fazla kontrol sahibi olmanızı sağlar.
"Karlı bir yolda 50 km hızla giden bir taşıtın yaz lastikleri ile fren mesafesi 44 metre iken, yine 50 km hızla giden ve kış lastiği kullanan bir aracın fren mesafesi ise 35 metredir. Aradaki fark neredeyse 2 otomobil boyuna denk gelmektedir. Buz tutmuş bir yolda 30 km hızla giden ve yaz lastiği kullanan bir aracın fren mesafesi 70 metre iken, yine buz tutmuş bir yolda 30 km hızla giden ve kış lastiği kullanan bir aracın fren mesafesi ise 57 metredir."
Yukarıdaki örnekten de anlaşılacağı üzere 7 derecenin altındaki hava sıcaklıklarında kış lastiği kullanmak son derece önemlidir. Bu sebepten dolayı Bridgestone, Continental, Michelin, Lassa, Pirelli vb. lastik üreticileri, kış mevsiminin sert şartlarına uyum gösterecek ve yol tutuş performansı üst düzey olan kış lastiklerini üretirler. Ana markaların kış lastiği fiyatları yan markalara göre biraz daha yüksek olabilir.
Kış lastiği ile Karda Zincirsiz Sürüş
Arabanızı kış lastikleriyle donatmanın en büyük avantajlarından biri, Türkiye’de zincir takma zorunluluğundan kişiyi kurtarmasıdır. Oldukça büyük avantaj sağlar. Büyük bir kar yağışı öncesinde tekerleklere zincirleri takmak için yolda durarak zincir takma zorunluluğunu ortadan kaldırır.
Fren mesafesini azaltırlar. Asfaltta düşük sıcaklık ile kış lastikleri yol tutuşunu artırır. Ayrıca tekerleklerin kaymasını önleyerek daha fazla çekiş sağlarlar. Bütün bunlar daha kısa bir fren mesafesi anlamına gelir. Kış lastiği, suyu ve çamuru daha iyi tahliye etmeye yardımcı olan daha derin dişlere sahiptir. Birçok kış lastiğinin dış tarafında M + S harflerinin bulunmasının ana nedeni budur. Bu özellikler sayesinde suda kızaklama riski de önemli ölçüde azalır.
Kış Lastiği ile Uzun Vadede Tasarruf Sağlama
Kış lastiği kullanmak uzun vadede tasarruf etmenize yardımcı olacaktır. Lastiğin özellikleri ve bileşimi, kış veya yaz olmasına göre farklıdır. Bu nedenle, kış ve yaz aylarında farklı lastikler kullanırsanız, her ikisi de her zaman aynı lastikleri kullanmadığınızdan çok daha uzun süre dayanır.
Kış lastikleri, M + S (Çamur ve Kar) işareti ile tanımlanır. Bu özelliğe sahip lastikler, çok daha derin dişleri ve daha fazla sayıda yivleri sayesinde görsel olarak ayırt edilebilir. Soğukta özelliklerini koruyan özel bir kauçuk bileşiğinden yapılmıştır.
Kış Lastikleri Özel Bakım Gerektirir mi?
Kış lastikleri özel bir bakım gerektirmez. Önemli olan diğer lastiklerde olduğu gibi olağan bakım görevlerini yerine getirmektir. Bunlar: Lastik basıncını kontrol edilmesi, bunu doğru bir şekilde yapabilmeniz için aracınızın üreticisinin teknik kılavuzuna başvurmanızı öneririz. Her şeyden önce, aracınızın lastikleri daha soğukken sürüşten önce bu kontrolleri yapmanız daha önemlidir. Lastik sırtı derinliğinin 1.6 milimetreden daha fazla olması gerekir. Lastik sırtı çok aşınmışsa, özellikle yağmur, buz veya kar varlığında yapışma azalacaktır.
Araba İçin Kış Lastiklerinin Avantajları
Otomobil için kış lastikleri, motor becerileri ve taktığınızda sağladıkları ek güvenlik nedeniyle birçok avantaja sahiptir. Türkiye’nin çoğu, diğer soğuk ülkelerdeki kadar aşırı sıcaklıklar kaydetmese de otomobil için kış lastiklerinin avantajlarının birçok özelliği var.
Son yıllarda, kış lastikleri, herhangi bir araca takılmasına izin veren tüm önlemleri pratik olarak kapsayacak şekilde menzillerini artırıyor. Ülkemizde kış lastiklerinin henüz çok fazla bilgi sahibi olmamasına rağmen, bu sınıf lastikler, toprak yolda yaz lastiği ile elde ettiğimize benzer bir güvenlik artısı ve kar üzerinde daha iyi tutuş sağlıyor. Daha yüksek frenleme kapasitesi, çekiş gücü ve kaygan yüzeylerde manevra kabiliyeti sayesinde sürücülere güven hissi veriyor. Son yıllarda yapılan deneylerin ve iyileştirmelerin derecesi, kış lastiğinin dayanıklılığını artırır.
Kış Lastikleri Zincirlerden Daha mı İyidir?
Buzlu bir yokuşta kalkış sırasındaki saf etkinlik açısından, zincirlerin buzu kırmada daha fazla çekiş kapasitesi sağladığı açıkça belirtilmelidir. Ancak şüphesiz, kar zincirlerinin montajının karmaşıklığı ve hantal olması nedeniyle giderek daha az kullanıldığı gözlemlenir. Kış lastikleri düzgün bir çekiş sağlar, süspansiyon ve şanzıman elemanlarının sıkıntı çekmesini önler ve belirli bir hız sınırı olmadan aracınızı kullanabilmenizi sağlar.
Bir kış lastiğinde, karı çekmek için çok sayıda kılcal kanala ve derin oluklara sahip çok "keskin" bir lastik sırtı gereklidir. Kış lastiği genellikle daha yumuşaktır ve düşük sıcaklıklarda mükemmel performans gösteren bileşenlerin bir karışımına sahiptir.
Kanunda, kış lastiği devir daim yapması için kalınlık minimum 1,6 mm olarak belirlenmiştir, ancak kış lastiklerinin düzgün çalışması için 3 veya 4 mm'ye ihtiyacı vardır.
Bir kış lastiğini belirlemek, yan kısımlarındaki MS yazısını kontrol etmeyi gerektirir. Ancak bu yazıya sahip olanların hepsinin kar veya buz için tam olarak uygun olmadığını unutmamakta gerekir. Gerçekten optimal bir tutuş seviyesi istiyorsanız, düşük sıcaklıklarda iyi çalışan belirli bir kauçuk bileşiği ile yapılmış modelleri aramalısınız. Burada genellikle tekerlekte MS yazısının yanında bir dağ ve kar sembolü olan bir piktogram eşlik eder.
Kontrol etmenin başka bir görsel yolu, lastik sırtının çok sayıda lamel, geniş ve derin oluklar ile keskin bir siluete sahip olduğunu kontrol etmektir. Zincirler genellikle kullanım durumlarında yuvarlanmamanızı sağlar, ancak önemli bir kavrama avantajı sağlamaz. En iyi kış lastikleri, tıpkı "daha az iyi" yaz lastikleri gibi kuru fren yapar. Kış lastikleri gürültü ve yuvarlanma direnci açısından da çok gelişmiştir. Konfor ve tüketim açısından yaz lastikleri ile kafa kafaya rekabet eder durumdadırlar.
Otomobil sahiplerinin kış lastiği almadan önce sıklıkla merak ettiği konular arasında en iyi kış lastiği hangisi gibi sorular bulunmaktadır. Bağımsız kuruluşlarca yapılan bazı lastik testleri kış lastiği satın almadan önce size fikir verebilir. Aşağıda bağımsız kuruluşlarca yapılan (ADAK) 225/50r17 ölçülerinde 6 kış lastiği modelinin test sonuçlarını inceleyebilirsiniz.
Adac 2021 yılı 225/50r17 Ölçülerindeki En İyi Kış Lastiği Test Sonuçları
1- Dunlop Winter Sport 5
Kuru:7.2 Islak:7 Kar:9 Ortalama:7.4
2- Michelin Alpin 6
Kuru:7.8 Islak:7.4 Kar:7.2 Ortalama:7.4
3- Goodyear UltraGrip Performance+
Kuru:7 Islak:7 Kar:7.6 Ortalama:7
4- Kleber Krisalp HP3
Kuru:7.2 Islak:6.6 Kar:8.6 Ortalama:6.6
5- Bridgestone Blizzak LM005
Kuru:8.2 Islak:8.4 Kar:6.4 Ortalama:6
6- Continental WinterContact TS 860
Kuru:6 Islak:8.2 Kar:7.8 Ortalama:6
Daha detaylı bilgi için:
Zorunlu kış lastiği kullanımı için tarihler "1 Aralık-1 Nisan" arası olarak belirlenmiştir. Ve bu tarihler aralığında kış lastiği kullanmayan araçlara ve sürücülerine ağır trafik cezaları verilmektedir. Özellikle okul servis araçları ve diğer toplu taşıma araçları gibi can güvenliğinin had safhada olması gereken araçlar daha dikkatli kontrol edilmekte ve Okul Servis Araçları Yönetmeliğine uyup uymadığı da özellikle kontrol edilmektedir. Bu zorunlu uygulamanın temel amacı kış aylarında artan trafik kazalarını minimum düzeye indirmektir.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından yapılan bildirimde kış lastiği kullanım şartlarına 81 vilayette de aynı şekilde uyulmak zorunda olduğu belirtilmiş ve 1 Aralık – 1 Nisan olan yasal tarih aralığının valiliklerce gerekli görüldüğü durumlarda 1 ay uzatılabileceği şeklinde de açıklama yapılmıştır.
Bu bildirim "Araçların Yüklenmesine İlişkin Ölçü ve Usuller İle Tartı ve Boyut Ölçüm Toleransları Hakkında Yönetmelik' 08.11.2012 tarih ve 28461 sayı Resmi Gazetede yayımlanmış bulunmaktadır. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın 27.11.2012 tarih ve 2012/KDGM- 07/Denetim sayılı genelgesiyle 'Ülkemizde tescil edilmiş olsun veya olmasın şehirlerarası karayollarında seyreden tüm kamyon, çekici, tanker, otobüs, minibüs ve kamyonet türü araçlar ile Karayolu Taşıma Yönetmeliği uyarınca A türü yetki belgelerine kayıtlı otomobillerde her yılın 1 Aralık ile takip eden yılın 1 Nisan tarihleri arasında kalan dört aylık dönemde kış lastiği kullanılması zorunludur." şeklindedir.
Bu yasal zorunluluk uygulaması diğer şehirleri de kapsayacak şekilde ortalama bir tarih olarak belirlenmiştir ancak kış şartları bazı şehirlerimizde 1 Aralık’tan çok daha önce de kendini gösterebilmektedir. Çünkü coğrafi konumları gereği ülkemizde batı ve doğu şehirlerinde kış şartları aynı şekilde yaşanmamaktadır. Örneğin doğudaki şehirlerde kar yağışı Ekim ve Kasım aylarında dahi rahatlıkla görülebilmektedir. Bu yağışlara bağlı olarak kış lastiği kullanımı için yasal süreyi beklemenin bir manası yoktur. İlk kar yağışından veya yollarda görünen ilk buzlanmadan itibaren can ve mal güvenliği açısından kış lastiği kullanmanın gerekli olduğu aşikardır.
Zorunlu kış lastiği uygulamasının yürürlükte olduğu tarihlerde Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından kış lastiği takmama cezası 2022 yılı 1152 TL olarak belirlenmiş olup araç denetimleri ise Bakanlığın yetkilendirdiği personelin yanı sıra Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Ticaret Bakanlığının sınır kapılarındaki birimleri ve belediyelerin denetim birimleri tarafından yapılacak.
Kış lastiklerinin fiyatı üretici firma ve markaya göre değişiklik gösterebilmektedir. Örneğin Michelin markasının kış lastikleri ile Debica markasının kış lastiği fiyatı farklılık gösterebilmektedir. Aracınıza uygun lastiği arama motorundan seçerek detaylı kış lastiği fiyatlarına ulaşabilirsiniz.
Kaynakça:
https://en.wikipedia.org/wiki/Snow_tire
https://www.goodyear.com/en-US/tires/category/snow
https://www.michelinman.com/auto/browse-tires/by-season/winter